הגורמים להפרעות קשב וריכוז – נוירולוגיה, סביבה וגנטיקה

מהם הגורמים להפרעות קשב וריכוז?

בשנים האחרונות חלה עליה חדה במספר המקרים המאובחנים של הפרעות קשב וריכוז, ובעקבות זאת התעוררה השאלה האם יש צורך לתת את הדעת על גורמים נוספים להפרעות קשב וריכוז, מלבד אלו שהיו ידועים עד לפני מספר שנים.

כתוצאה מכך גדלה ההבנה שישנם גורמי סיכון רבים שעלולים לגרום להחרפת הסימפטומים של בעיות קשב וריכוז, וההבנה שלהם עשויה להפחית את שכיחות התופעה. ככלל האטיולוגיה של הפרעות קשב וריכוז איננה מובנת לחלוטין, וככל שיגדל הידע בתחום, כך ניתן יהיה לסייע במניעה, באבחון ובטיפול ב-ADHD.

הגורמים להפרעות קשב

גורמים להפרעות קשב וריכוז – פיזיולוגיה

  • ביולוגיה – מחקרים שהתקיימו בתחום מצאו כי קיים בסיס ביולוגי להפרעת קשב וריכוז, הכולל מוטציות בגנום אשר קשורות בהימצאות ההפרעה.
  • גנטיקה – הרכיב הגנטי בהפרעות קשב וריכוז נחשב גבוה מאד, ואם יש בן משפחה שסובל מבעיית קשב וריכוז, ישנה סבירות של 25% שנמצא עוד קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם הפרעה זו. במחקרי תאומים נמצא כי הסיכוי של תאומים זהים לפתח יחד הפרעת קשב וריכוז גבוה הרבה יותר מאשר אצל תאומים לא זהים.
  • נוירולוגיה – מחקרים נוירולוגיים שהתבססו על הדמיות MRI למוח, מצאו כי ישנן חריגות בקורטקס הפרה- פרונטאלי שאחראי על תפקודים ניהוליים. בנוסף נמצאו הבדלים בין נפח המוח ומבנה המוח בין ילדים עם קשב וריכוז לבין ילדים ללא הבעיה. עוד נמצאו שינויים ברשתות העצביות המוחיות של אנשים עם ADHA אשר היו בקואורולציה עם קשיים בזיכרון ובקשב.

גורמים להפרעות קשב וריכוז – סביבה

  • השפעות עובריות – ישנם גורמים אשר באים לידי ביטוי לפני הלידה ומעלים את הסיכון להפרעת קשב וריכוז. בהם שימוש בסמים, חשיפה למצבי לחץ חריגים, לחץ דם גבוה, דיכאון אימהי בעת ההיריון ולאחריו, טיפולים תרופתיים ובעיקר תרופות נוגדות דיכאון ועישון. בנוסף נמצא כי מחלה אוטואימיונית של האם מעלה את הסיכון לבעיית קשב וריכוז אצל התינוק.
  • בעיות בלידה – לידה מוקדמת, פגות ומשקל יילוד נמוך הם גורמי סיכון להפרעת קשב וריכוז.
  • הרגלי שינה – שינה לא מספקת לאורך זמן אצל התינוק עלולה גם היא לתרום להתפתחות בעיית קשב וריכוז.
  • תזונה לקויה – מחקרים מצאו כי ריבוי תוספי מזון תעשייתיים, צבעי מאכל ומשקאות ממותקים תורם להגברת התסמינים של קשב וריכוז, וכי הסרתם מהתפריט הביאה לשיפור משמעותי בסימפטומים.

הגורמים להפרעות קשב

המשמעות של הפרעת קשב וריכוז

התמודדות עם ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז איננה פשוטה ומהווה מקור לקושי ותסכול אצל הילד וההורים. זוהי הסיבה שחשוב מאד לאבחן את ההפרעה כבר בגיל צעיר וכך ניתן לחסוך שנים רבות של סבל מהילד וממשפחתו.

הפרעה לא מאובחנת של קשב וריכוז עלולה לתרום להתפתחות דימוי עצמי נמוך, קשיים חברתיים וקשיים אישיים, ואף להתדרדר לתחלואה נלווית כגון דיכאון.

במצבים של חשד להפרעת קשב וריכוז כדאי לפנות לרופא הילדים אל לרופא המשפחה אשר יפנה לאבחון אצל נוירולוג או פסיכיאטר.

אנשים רבים, ובעיקר הורים, חוששים לגשת לאבחון של הפרעת קשב וריכוז כדי שלא להתמודד עם הצורך בטיפול תרופתי. אבל חשוב להבין כי כיום ניתן לטפל בהפרעת קשב וריכוז ללא ריטלין, ולמעשה ישנן כמה שיטות לטיפול לא תרופתי בהפרעת קשב וריכוז.

איזון של אורח החיים הכולל פעילות גופנית, שינה מסודרת ותזונה בריאה יכול לתרום משמעותית להפחתת תסמיני הפרעת קשב וריכוז, במקביל לטיפול באמצעות נוירופידבק.

נוירופידבק היא טכנולוגיה מתקדמת ומוכחת מדעית אשר מסייעת למוח לשנות את דרך פעולתו, ובכך משפרת משמעותית את תסמיני בעיית הקשב והריכוז, וכתוצאה מכך את איכות החיים של הילד וסביבתו.

פנייה למכון א"מ הדרך אשר מתמחה בטיפול נוירופידבק להפרעת קשב וריכוז, שיכול להינתן גם מרחוק מבלי להגיע למכון, יכולה להיות צעד ראשון בחיים החדשים שלכם. כמו כן על מנת לבצע אבחון לקשב וריכוז ניתן לפנות למכון הישג אבחון דידקטי.

מירב שקד טולידאנו

עובדת סוציאלית קלינית M.S.W. מטפלת מזה שנים רבות בילדים ומבוגרים, עם הפרעת קשב וריכוז ADHD\ADD, הפרעות חרדה וקשיים אישיים. מדריכת הורים ואנשי מקצוע ומנחת קבוצות, בעלת ניסיון רב בשירותי הרווחה ובריאות הנפש. מטפלת מוסמכת בטכנולוגיית "נוירופידבק".

כתיבת תגובה