טיפול בחרדות

טיפול בחרדות

חרדה היא הפרעה שכיחה בעלת ביטויים רגשיים וגופניים גם יחד. ההפרעה מאופיינת במצב של אי שקט הנובעים ממחשבות טורדניות ומתחים מפני סכנות שעשויות להיות רציונליות או אי רציונליות, במודע או שלא במודע. האדם החרד יחוש מוצף מול נסיבות אלו וירגיש חסר כל כוחות להתמודד עמם. בשנים האחרונות, עלתה המודעות להפרעה באופן משמעותי, ואיתה הלכו והתפתחו גם שיטות הטיפול לחרדות.

מהי חרדה?

על אף שלפחד שגרתי ולחרדה ישנם מאפיינים משותפים רבים, הם מובחנים זה מזה. ההבדל העיקרי הוא במקור התחושות הללו. בעוד שפחד מתעורר עקב גירוי ממשי שניתן להצביע עליו באופן ישיר, החרדה לרוב נובעת מרגש פנימי שלא תמיד ניתן לזהותו בבירור וברוב המקרים, האדם לא יוכל להצביע על הגירוי החיצוני שעורר את תגובת השרשרת המייצרת את החרדה.

במובנים רבים, החרדה היא תגובה נורמלית וראויה למצבי מתח. יתרה מכך, התופעות הפיזיות שאנו חווים בזמן פחד וחרדה הן חיוניות להישרדות האדם.

במקרה בו נימצא בסכנה ממשית, שטף האדרנלין המציף אותנו יאפשר לנו להימלט במהירות או ייתן לנו כוח יוצא דופן להתגונן. פרויד כינה מצב זה "חרדת סיגנל" – התרעה שמשחרר הגוף כדי להגיב ביעילות לאיומים מידיים. עם זאת, כאשר תחושת החרדה מציפה את האדם מבלי שקיים איום ממשי וברמות גבוהות, הדבר עשוי להתפתח בהמשך להפרעת חרדה.

עוד הבדל המבחין בין פחד בריא ובין חרדה הוא כי הפחד יעלה לרוב באופן מידי, מאחר והגירוי יופיע בהפתעה. עם זאת, החרדה לרוב תתעורר אל מול גירוי צפוי. כלומר, הפחד מתעורר עקב גירוי בהווה והחרדה עקב גירוי בעתיד. כלומר, בעוד שהפחד נועד כדי להתמודד עם האיום על ידי מאבק  או הימלטות ממנו, החרדה תתאפיין בתחושה מקפיאה מפני גורל ידוע מראש ובלתי ניתן לשינוי.

 

טיפול טבעי בחרדות

 

מהם התסמינים לחרדה?

רגע לפני שנרחיב על טיפול הנוירופידבק לשיפור איכות החיים, או לגבי שיטות טיפול אחרות, חשוב להבין מהם התסמינים של חרדות באופן כללי. התסמינים לחרדה יכולים להיות מגוונים ולהביע עצמם בצורות שונות. בדרך כלל, הם נקראים גם תסמינים פיזיים, רגשיים והתנהגותיים.

תסמינים פיזיים עשויים לכלול דימום בקרבת הלב, דחפור בידיים ורגליים, חוסר אוויר בריאה, או קושי בביטוי של הנשימה. בנוסף, ייתכן ותסמינים פיזיים נוספים כגון עייפות חוסר יכולת לרדת לישון או לשאוף חולשת חזור ליכולת שינה או פחד של קורות דם או התקף לב.

התסמינים הרגשיים יכולים להיות כוללים פחד, חרדה, תחושת עצבנות או חוסר יכולת להרגיש ריגושים חיוביים.

בנוסף, תסמינים התנהגותיים כוללים קושי בריכוז, התנהגות פחדנית או נמנעות, נידוף מקומות או מצבים שעלולים לגרום לחרדה, והימנעות מפעילויות או מקומות שבעבר נהנית מהם.

החשיבות להבנת התסמינים הללו היא בהבנת הצורך בטיפול ותמיכה מתאימים לאנשים הסובלים מחרדה, ובכך לעזור להם להתמודד עם האתגרים של חייהם.

סוגי חרדות

חרדה מצבית

חרדה מצבית, הידועה גם כ"חרדת מבחנים" או "חרדת בחינות", היא תגובת חרדה המתרחשת בסיטואציות ספציפיות. היא מאופיינת בתחושת מתח, דאגה ועוררות פיזיולוגית מוגברת בתגובה למצב מסוים, כמו לפני או במהלך מבחן, כאשר עוצמת החרדה משתנה מאדם לאדם ויכולה להשפיע על הביצועים.

חרדה כללית (GAD)

הפרעת חרדה כללית (GAD) מאופיינת בדאגה כרונית וממושכת ללא סיבה ברורה. אנשים עם GAD חווים דאגה מוגזמת ובלתי נשלטת לגבי היבטים שונים בחייהם, כגון עבודה, בריאות, כספים או יחסים, גם כאשר אין סיבה ממשית לדאגה.

חרדת ביצוע

חרדת ביצוע מתבטאת בפחד מוגבר לקראת או במהלך ביצוע משימות או הופעות בפומבי. היא יכולה להשפיע על מגוון תחומים, כולל הופעה על במה, נאום בציבור, או אפילו ביצוע משימות בעבודה. התסמינים יכולים לכלול הזעה מוגברת, רעד, בחילה ודופק מואץ.

פוביות ספציפיות

פוביות ספציפיות הן פחדים חזקים ולא רציונליים מחפץ, מצב או פעילות מסוימת. דוגמאות נפוצות הן פחד מגבהים (אקרופוביה), פחד ממקומות סגורים (קלאוסטרופוביה), או פחד מחיות מסוימות. הפוביה יכולה לגרום לתגובות חרדה קיצוניות והימנעות מהגורם המפחיד.

חרדה חברתית

חרדה חברתית, או פוביה חברתית, היא פחד עז ממצבים חברתיים או הערכה חברתית. אנשים עם חרדה חברתית חוששים מביקורת, שיפוט או דחייה במצבים חברתיים. זה יכול להוביל להימנעות ממצבים חברתיים ולהשפיע משמעותית על חיי היומיום, העבודה והיחסים הבינאישיים.

הפרעת חרדת נפרדות

הפרעת חרדת נפרדות נפוצה בעיקר בילדים ומאופיינת בחרדה קיצונית מהפרדה מהורים או מאנשים קרובים אחרים. ילדים עם הפרעה זו עשויים לחוות פחד מוגזם כשהם נפרדים מהוריהם, סירוב ללכת לבית הספר, או קושי לישון לבד, מה שיכול כמובן להשפיע על התפתחות חברתית ואקדמית.

הפרעת חרדה פוסט-טראומטית (PTSD)

PTSD מתרחשת לאחר חוויה טראומטית ומאופיינת בזיכרונות חודרניים, חלומות ורגשות הקשורים לאירוע הטראומטי. אנשים עם PTSD עשויים לחוות הימנעות ממצבים המזכירים את הטראומה, שינויים במצב הרוח, ותגובות קיצוניות לגירויים הקשורים לאירוע הטראומטי.

הסובלים מהפרעת חרדה סובלים במקרים רבים גם מקושי להתרכז בלימודים מכיוון שמוחם טרוד בגורם המפחיד. פעמים רבות ניתנת אבחנה שגויה של הפרעת קשב וריכוז מכיוון שהביטויים הקליניים דומים. ישנם גם מקרים בהם התחלואה היא כפולה והאדם סובל הן מחרדה והן מהפרעת קשב וריכוז.

 

טיפול בחרדות נוירופידבק

 

מתי כדאי לפנות לטיפול בחרדות?

כאשר אנו מתמודדים עם חרדה, חשוב להבין מתי יש צורך בטיפול מקצועי.

התשובה הפשוטה היא – נדרש לטפל בחרדות כאשר ההפרעה משפיעה באופן משמעותי על איכות החיים היומיומית.
סימנים שמצביעים על צורך בטיפול עשויים להיות חוויות של דאגה קיצונית שאינה נשלטת, פחדים לא מוצדקים, חרדת ביצוע, וקשיים בשינה. כמו כן, אם חווים תסמינים פיזיים כמו דפיקות לב מואצות, נשימה קצרה, או כאבי ראש, זה יכול להיות סימן נוסף לחרדה. חשוב לדעת שטיפול בחרדה יכול לכלול שיחות טיפוליות, טיפול תרופתי, טכניקות רגיעה, ותמיכה רגשית. כל אדם זקוק לדרך טיפול שונה וייחודית, ולכן חשוב לפנות לאבחון כדי לקבל את הטיפול הנכון והמתאים ביותר.

איך להרגיע התקף חרדה?

תמיכה סביבתית וחברתית היא חיונית בטיפול בחרדה. הסביבה החברתית, כולל משפחה וחברים, יכולה לספק רשת בטחון, תמיכה רגשית והבנה. השיח עם אנשים קרובים על חוויות וחששות יכול להקל על התחושות הקשות ולעודד שיתוף והתמודדות יעילה יותר עם החרדה. כמו כן, יש לחתור לפעילויות מרגיעות בשגרת היום-יום – כמובן שמדובר בעניין אינדיבידואלי, אבל פעילויות כמו קריאת ספר, בילוי זמן בטבע, טיפול בספא וכדומה עשויות לסייע גם הן.

שיטות לטיפול בחרדות

שיטות הטיפול בחרדה מגוונות ומתמקדות בהפחתת התסמינים, שיפור התפקוד היומיומי והעלאת איכות החיים של המטופלים. הטיפולים יכולים לכלול שיטות פסיכותרפיות, תרופתיות, התנהגותיות ואלטרנטיביות, וכל טיפול מותאם באופן אישי לצרכים ולמצב הייחודי של כל מטופל. המטרה המרכזית היא לסייע לאנשים להתמודד עם החרדה, להפחית את העוצמה והתדירות של ההתקפים ולחזק את הכלים להתמודדות עם מצבי לחץ ומתח.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy – CBT) הוא אחת השיטות היעילות ביותר לטיפול בחרדה. השיטה מתמקדת בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים שתורמים להתפתחות החרדה. המטופלים לומדים כלים להתמודדות עם מחשבות מטרידות ולשינוי התנהגויות לא מועילות, והטיפול כולל גם טכניקות הרפיה וחשיפה מבוקרת למצבי לחץ.

טיפול תרופתי

טיפול תרופתי משמש לעיתים קרובות לטיפול בחרדה, במיוחד במקרים חמורים או כרוניים. התרופות כוללות נוגדי דיכאון מסוג SSRI, תרופות נגד חרדה כמו בנזודיאזפינים ותרופות אחרות המיועדות לוויסות המצב הרגשי. חשוב שהטיפול התרופתי יינתן תחת פיקוח רפואי קפדני, עם מעקב אחר תגובות המטופל והשפעות התרופות.

טיפולים מבוססי מיינדפולנס

טיפולים מבוססי מיינדפולנס (Mindfulness-Based Therapies) כוללים טכניקות של מדיטציה ומודעות קשובה שנועדו לסייע למטופלים להתמקד ברגע הנוכחי ולהפחית מחשבות מטרידות. שיטות כמו MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) ו-ACT (Acceptance and Commitment Therapy) מתמקדות בפיתוח גישה פתוחה ומקבלת לחוויות הפנימיות, מה שמפחית את רמות החרדה ומשפר את הרווחה הכללית.

טיפול חשיפה (Exposure Therapy)

טיפול חשיפה (Exposure Therapy) הוא שיטה יעילה לטיפול בפוביות והפרעות חרדה שונות. הטיפול כולל חשיפה מבוקרת ומדורגת למצבים או גירויים שמעוררים חרדה, במטרה להפחית את התגובה החרדתית וללמוד דרכי התמודדות חדשות. תהליך החשיפה נעשה בצורה בטוחה ומבוקרת, בהתאם לקצב ההתקדמות של המטופל.

טיפול טבעי בחרדה

תוספי תזונה כמו אומגה 3, מגנזיום וויטמין B יכולים להיות מועילים גם כן בהפחתת תחושות חרדה. טיפולים הוליסטיים אחרים כמו ארומתרפיה, רפלקסולוגיה, או דיקור סיני לטיפול בחרדות, עשויים לסייע כטיפול ראשי או בשילוב עם טיפולים נוספים. חשוב להדגיש שיש להתייעץ עם מומחה בטרם השימוש בתוספים או בטיפולים אלו.

 

תסמיני חרדה

 

טיפול בחרדות בנוירופידבק

נוירופידבק היא שיטת טיפול מודרנית המאפשרת למטופל ללמוד כיצד לווסת את פעילות המוח שלו באופן אופטימלי. בטיפול זה, פעילות גלי המוח של המטופל נמדדת באמצעות אלקטרודות המוצמדות לראשו, והמידע מוצג למטופל בצורה חווייתית, לרוב באמצעות משחק וידאו או מוזיקה. המטופל לומד לזהות תבניות פעילות מוחיות שונות ולווסת אותן באמצעות מחשבה או פעולה מכוונת.

תהליך הטיפול בחרדות באמצעות נוירופידבק מתחיל באבחון מדויק. טרם הטיפול, מתבצעת בדיקת QEEG המאפשרת הבנה מעמיקה של דפוסי הפעילות המוחית הקשורים לחרדה אצל המטופל. על בסיס תוצאות האבחון, נבנית תכנית טיפול ספציפית המותאמת לצרכי המטופל.

אחד היתרונות הבולטים של הטיפול בנוירופידבק הוא המהירות היחסית שבה ניתן לראות תוצאות. לאחר מספר מפגשים, שאינו רב בדרך כלל, מרבית המטופלים חווים הקלה משמעותית ברמות החרדה ובביטוייה הגופניים. בסקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2018, נמצא כי 87% מהמטופלים הסובלים מהפרעת חרדה כללית דיווחו על שיפור בסימפטומים לאחר טיפול בנוירופידבק לחרדות.

סובלים מחרדות? אנחנו כאן בשבילכם. לייעוץ ראשוני התקשרו עכשיו: 072-3313007

מירב שקד טולידאנו – מטפלת מוסמכת בטכנולוגיית "נוירופידבק".

עובדת סוציאלית קלינית M.S.W. מטפלת מזה שנים רבות בילדים ומבוגרים, עם הפרעת קשב וריכוז ADHD\ADD, הפרעות חרדה וקשיים אישיים.

מדריכת הורים ואנשי מקצוע ומנחת קבוצות, בעלת ניסיון רב בשירותי הרווחה ובריאות הנפש.
בעלת תואר ראשון B.A ושני M.A בעבודה סוציאלית מטעם אוניברסיטת בר אילן

בעלת תואר ראשון B.A בקרימינולוגיה וחינוך לא פורמלי מטעם מאוניברסיטת בר אילן.