הפרעות קשב וריכוז – תסמינים אצל מבוגרים

הפרעות קשב וריכוז (ADHD) הן הפרעות נוירו-התפתחותיות הקשורות בדרך כלל לילדים אך כיום כבר רבים יודעים ומבינים כי הפרעת קשב וריכוז יכולה להימשך גם בגילאי הבגרות, ולהשפיע על היבטים שונים בחייו של האדם גם בתור אדם בוגר.

הפרעת קשב וריכוז מאופיינת בדפוסים מתמשכים של חוסר תשומת לב, היפראקטיביות ואימפולסיביות. אמנם התסמינים האלה ניכרים יותר בילדות, אך הם יכולים לעתים קרובות להמשיך ולהשפיע על אנשים גם בגילאי הבגרות כאשר ההערכה היא שכ-2-5% מהמבוגרים ברחבי העולם מושפעים מהפרעות קשב וריכוז, בדרגות חומרה וביטוי שונות, ומרגישים את ההשפעה של ההפרעות הללו בחיי היום יום שלהם, מי יותר ומי פחות.

תסמיני הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים

הגורמים של הפרעות קשב וריכוז במבוגרים מסווגים לרוב לשני תסמינים עיקריים: חוסר קשב והיפראקטיביות או אימפולסיביות.

חשוב לציין שלא כל המבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז מציגים את שני הסימפטומים הללו, חלקם יכולים להרגיש בעיקר קושי בהקשבה, בעוד שאחרים יכולים להפגין היפראקטיביות ואימפולסיביות, ובמקרים קשים וחריגים מתקיימים שני התסמינים יחד.

תסמיני חוסר קשב

מבוגרים אשר סובלים מחוסר קשב ירגישו קושי בנושאים כמו:

  • שמירה על קשב: מבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז לרוב יתקשו מאוד להתרכז במשימות, הדעה שלהם תהיה מוסחת בקלות והם יעברו לעיתים קרובות בין פעילויות שונות ולא יצליחו לסיים אף אחת מהן.
  • ארגון לקוי וקושי בניהול זמן: מבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז יכולים להתקשות בארגון העבודה או המרחבים האישיים שנלהם, מה שמוביל לרוב לעומס וחוסר ארגון ובנוסף, הם יתקשו לנהל את הזמן שלהם בצורה יעילה, מה שיפריע להם מאוד בעבודה ובחיים.
  • שכחה: אנשים עם הפרעות קשב וריכוז יכולים לשכוח לעתים קרובות פגישות, לאבד חפצים חשובים או להתקשות להיזכר בפרטים קטנים, גם אם הם חשובים.
  • חוסר מיקוד: יהיה להם קשה מאוד לשמור על מיקוד בעת ביצוע משימות או בעת ניהול שיחה, ולכן הם יתקשו בניהול דיון מתמשך או ביצוע משימות ארוכות טווח.

תסמיני היפראקטיביות או אימפולסיביות

מבוגרים אשר סובלים מהיפראקטיביות או אימפולסיביות ירגישו תסמינים יום יומיים כמו:

  • חוסר שקט: מבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז עלולים להרגיש באופן קבוע חוסר שקט, מה שיתבטא ברעידות או קפיצות ברגליים, רצון לזוז וקושי בישיבה ממושכת או תחושה פנימית של תסיסה וחוסר רוגע.
  • התנהגות אימפולסיבית: מבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז פועלים לרוב על פי דחף מבלי להתחשב בהשלכות של המעשים שלהם, ולכן הם יכולים להגיע למצבים של הוצאות אימפולסיביות וחוסר יכולת ניהול כלכלי נכון, קבלת החלטות נמהרות או עיסוק בהתנהגויות מסוכנות.
  • קושי בשליטה עצמית: הם יתקשו להפגין שליטה ברגשות, להימנע ממתן הערות לא רצויות או אפילו המתנה בסבלנות.
  • התנהגות היפראקטיבית: בעוד שהיפראקטיביות לרוב מפחיתה את העוצמה שלה בגילאים מבוגרים, חלק מהאנשים עדיין יכולים להרגיש היפראקטיביים, גם מבחינה פיזית וגם נפשית.

איך מאבחנים הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים?

האבחנה של הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים דורשת הערכה מקיפה על ידי איש מקצוע מוסמך בתחום. בדרך כלל, אבחון יסודי להפרעות קשב וריכוז כולל בדיקת ההיסטוריה הרפואית של המטופל, תסמינים שהוא יכול לדווח על עצמו שהוא מרגיש או אפילו הערות שהוא מקבל מהסביבה הקרובה אליו.

בנוסף, המאבחנים מבצעים שימוש בכלי סקר מקצועיים ובודקים גם מצבים נוספים כמו חרדה, דיכאון או הפרעה דו קוטבית, שיכולים לחלוק תסמינים דומים עם הפרעות קשב וריכוז, לפני שמגיעים לאבחנה הסופית.

איך ניתן לטפל בהפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים?

טיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים כולל לרוב שילוב של התערבויות התנהגותיות, פסיכולוגית וטיפול תרופתי, המותאמים לצרכיו הספציפיים של המטופל. המטרה העיקרית היא לאפשר לו לנהל את עצמו בצורה נכונה יותר, לצמצם את הסימפטומים ולשפר את התפקוד היומיומי שלו.

יחד עם זאת, היום רבים מבינים כי תרופות מעוררות, כגון מתילפנידאט (ריטלין) או אמפטמינים (אדרל) אשר ניתנות לסובלים מהפרעות קשב וריכוז, גם כוללות תופעות לוואי לא פשוטות וגורמות ליצירת תלות בתרופה, ולכן ניתן למצוא מגוון רחב של שיטות נוספות ורבים מחפשים טיפול בקשב וריכוז ללא תרופות אשר יאפשר להם להתמודד עם התסמינים מבלי לעשות שימוש בתרופות החזקות הללו.

טיפול בקשב וריכוז ללא ריטלין או תרופות אחרות יכול לכלול טיפול פסיכולוגי – התנהגותי, טיפול קוגנטיבי, טיפול נוירופידבק אשר מלמד את המטופל לווסת את גלי המוח שלו וכתוצאה מכך את תסמיני הפרעות הקשב והריכוז וטיפולים אלטרנטיביים שונים, כמו דיקור סיני, אשר יכולים גם הם לעזור מאוד.

מה הטיפול הטוב ביותר?

אין תשובה אחת לשאלה הזו. כל אדם הוא אינדיבדואלי ולכל אחד יתאים טיפול אחר ולכן חשוב לפנות קודם כל לאבחון מקצועי ולאחר מכן בסיוע של איש מקצוע לנסות למצוא את הדרכים הטובות ביותר המתאימות לאותו אדם ואת הטיפולים הנכונים ביותר בשבילו. תמיד מומלץ להתחיל מהקל לכבד ולהתחיל בטיפולים טבעיים לפני שפונים לתרופות.

מירב שקד טולידאנו

עובדת סוציאלית קלינית M.S.W. מטפלת מזה שנים רבות בילדים ומבוגרים, עם הפרעת קשב וריכוז ADHD\ADD, הפרעות חרדה וקשיים אישיים. מדריכת הורים ואנשי מקצוע ומנחת קבוצות, בעלת ניסיון רב בשירותי הרווחה ובריאות הנפש. מטפלת מוסמכת בטכנולוגיית "נוירופידבק".