טיפול בלקויות למידה

טיפול בלקויות למידה

מה זה ליקוי למידה ומה הטיפול?

תחת המונח ליקוי למידה, מיוצגת קבוצה נרחבת של הפרעות הטומנות בחובן קשיים ניכרים ביכולות הקשב, במיומנויות קריאה וכתיבה, יכולות מתמטיות, חשיבה מופשטת ובמקרים מסוימים גם ביכולת הדיבור והניסוח. הפרעות אלו נובעות ככל הנראה מהפרעות בתפקוד הנוירולוגי המרכזי והן עשויות להופיע לכל אורך החיים.

על אף שלעתים קרובות עשויים להתלוות מצבים נוספים ללקות הלמידה, כמו לקויות התפתחותיות, תקשורתיות, רגשיות או קוגניטיביות, ליקויי הלמידה אינם נגרמים ממצבים אלו.

לקויות למידה עשויות להופיע בדרגות חומרה משתנות וללבוש שלל צורות. הן משפיעות באופן ניכר על יכולות הלמידה ולכן לרוב יתגלו עם הגעת הילד לגיל בית הספר. במקרים מסוימים, אמנם, יזוהו הלקויות רק בגיל בוגר יותר, כאשר העומס והדרישות האקדמיות יעברו את הרף עמו יכול התלמיד להתמודד.

ההפרעה נפוצה כיום יותר מאי פעם ועל אף מכלול הקשיים בהם היא מתאפיינת, לרוב לא יחוו המתמודדים עמה קשיים תפקודיים בתחומי חיים אחרים ועשויים להגיע להישגים גבוהים בעולמות ידע אחרים שאינם דורשים מיומנויות אקדמיות. עם זאת, ככל שישנם מצבים נלווים, עשויים ילדים להפגין שלל קשיים אחרים. למעשה, ברוב המקרים תהיה לקות הלמידה הפרעה נלווית המהווה תסמין משני למצב נרחב יותר.

בכיוון שההפרעה לרוב באה לידי ביטוי בגיל בית הספר, חוויית הלימודים עשויה להיות קשה מאוד עבור ילד המתמודד עמה ולעתים קרובות תופגן הימנעות מפעילויות בית ספריות כמו מענה על תשובות בכיתה, הגשת עבודות או הגעה ללימודים באופן כללי. לעתים קרובות ילדים עם לקויות למידה בונים לעצמם מעמד של ליצנים או מפריעים בכיתה, כאסטרטגיית התמודדות עם הקושי הלימודי. מכאן, שלהפרעה זו עשויות להיות "אדוות" רבות שישפיעו על הילד בתחומי חיים רבים.

כאשר מצב זה נמשך לתקופה ארוכה, עשוי להיווצר מעגל קסמים של תחושת כישלון. ככל שלא תהיה התערבות יעילה של הצוות החינוכי, הדבר עשוי להפוך את תקופת בית הספר לקשה מנשוא עבור הילד. תחושת התסכול והפחד מהתנסות בפעילות לימודית עשויה להיות בעלת השפעה בלתי הפיכה על דימוי העצמי של האדם ועל הבחירות המקצועיות שיעשה בעתיד.

כדי להבטיח שיעמדו לרשות הילד ההזדמנויות הראויות ביותר להגיע להישגים, חשוב לאבחן בגיל מוקדם ולחפש אחר הפתרונות הטיפוליים המתאימים ביותר עבור הילד.

אבחון וטיפול בלקויות למידה

בדיקת QEEG נותנת מידע מדויק ומהימן לגבי מהות הקושי ומכאן ניתן לטפל בצורה המיטבית בטכנולוגיית נוירופידבק בכל אחד מהקשיים ולשנות את הפעילות המוחית לכוון תקין. לקראת סיום הטיפול אנו ממליצים לפנות להוראה מתקנת על מנת להדביק את הפערים שנוצרו במהלך הלמידה בבית הספר.

טיפול בלקויות למידה בטכנולוגיית נוירופידבק –  מביא לשינוי קבוע בפעילות המוחית ולחוסר תלות בגורם חיצוני.

מירב שקד טולידאנו – מטפלת מוסמכת בטכנולוגיית "נוירופידבק".

 

עובדת סוציאלית קלינית M.S.W. מטפלת מזה שנים רבות בילדים ומבוגרים, עם הפרעת קשב וריכוז ADHD\ADD, הפרעות חרדה וקשיים אישיים.
מדריכת הורים ואנשי מקצוע ומנחת קבוצות, בעלת ניסיון רב בשירותי הרווחה ובריאות הנפש.
בעלת תואר ראשון B.A ושני M.A בעבודה סוציאלית מטעם אוניברסיטת בר אילן

בעלת תואר ראשון B.A בקרימינולוגיה וחינוך לא פורמלי מטעם מאוניברסיטת בר אילן