הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים

מהן הפרעות קשב וריכוז?

הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נוירו-ביולוגית מורכבת המבוססת על תפקוד לקוי של מוליכים עצביים המעבירים מסרים בין תאי המוח. בשנים האחרונות חלה עליה גדולה בשכיחות האבחון של מצבי קשב וריכוז, בעיקר בילדים, וע"פ הנתונים כ-10% מהמבוגרים בישראל ו- 4-10% מהילדים סובלים מהפרעת קשב וריכוז, בנתונים אשר נמצאים במגמת עלייה. ההערכה היא כי מספר הסובלים מהפרעת קשב וריכוז שאינם מאובחנים גדול עוד יותר.

גורמים להפרעות קשב וריכוז מגוונים וידוע כי הבעיות תורשתיות ולכן ישנם מקרים רבים של אבחון בעיית קשב וריכוז אצל כמה מבני משפחה אחת.

ככלל ישנה חלוקה בין כמה סוגים של הפרעות קשב:

  • הפרעת קשב וריכוז – ADD
  • היפראקטיביות ואימפולסיביות – ADHD
  • הפרעה משולבת

מהם התסמינים של הפרעת קשב וריכוז?

  • ישנם ביטויים רבים ומגוונים לחוסר הקשב והתנהגויות אשר נוטות להופיע בתדירות גבוהה כגון:
  • קושי בהחזקת קשב לאורך זמן
  • הסחת דעת בקלות
  • חוסר תשומת לב וטעויות בלימודים או בעבודה
  • קושי לעקוב אחר הוראות
  • התעכבות ו"מריחה של הזמן"
  • קושי בסדר וארגון
  • דחיינות והימנעויות
  • נטייה לאבד חפצים

בהפרעת קשב הכוללת היפראקטיביות יתבטאו לרוב:

  • חוסר שקט
  • תנועתיות יתר
  • קושי לשבת במקום
  • דיבור אינטנסיבי ומהיר ללא הפסקה
  • קושי להמתין בתור
  • בעיקר בילדים – נטייה להציק לאחרים

הפרעות קשב וריכוז ילדים

הפרעות קשב וריכוז ילדים

בשל התסמינים המפורטים מעלה, קל להבין מדוע הפרעות קשב וריכוז הן בעיה מאתגרת, ובעיקר התמודדות עם ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז, אשר יש לה השלכות סביבתיות מרחיקות לכת, הן מבחינה אישית, חברתית ומשפחתית.

הפרעת קשב וריכוז – קשיים חברתיים

ילדים עם בעיית קשב וריכוז סובלים פעמים רבות מקשיים חברתיים, הקושי להתרכז מוביל אותם לחפש תעסוקה אחרת ולתעל את חוסר השקט לכיוון עשייה בזמנים הלא נכונים, המתבטאת פעמים רבות בהפרעה לילדים אחרים. הם נוטים "להציק" לילדים ובשל כך סופגים כעס, עלבונות, דחייה ולעתים נקלעים לעימותים אשר אינם בשליטתם.

הפרעת קשב וריכוז – למידה

חוסר השקט של ילדים עם הפרעת קשב מוביל לנזיפות מרובות מידי הסגל החינוכי, הערות רבות והוצאה מהכיתה, וכתוצאה מכך הפסד של חומר אשר ממילא קשה להם ללמוד אותו.

המורים מתקשים להתמודד עם ילד אשר איננו מסוגל לשבת בשקט בכיסא, או לחילופין יושב "וחולם" ולמעשה מפסיד את החומר.

בעת מבחנים תלמידים וגם סטודנטים עם בעיית קשב וריכוז מתקשים לארגן את הזמן ולבצע חלוקת זמן נכונה בין סעיפי המבחן וכתוצאה מכך לעתים לא מספיקים לסיים מבחנים בזמן.

הפרעת קשב וריכוז – משפחה

מבחינה משפחתית התמודדות עם ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז היא מורכבת ומתסכלת במיוחד.

ההורים לעתים אינם מבינים את הקושי של הילד, האחים במשפחה מתגלים לגלות סובלנות וקיימת התעסקות יתר סביב הילד "עם הבעיה".

שכיחות המתחים והריבים במשפחות עם ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז גבוהה ועקב כך נוצר מעגל מתסכל של קושי.

הפרעות קשב וריכוז – דימוי אישי

זהו אולי הביטוי הבעייתי ביותר של בעיית קשב וריכוז אצל ילדים, אשר עלולים לפתח דימוי עצמי נמוך.

המתחים המשפחתיים, העימותים החברתיים והקושי מול המורים עלולים לגרום לילד תסכול גדול והערכה עצמית ירודה.

בעיני עצמו הוא עלול להיתפס כבריון, עצלן, וקשה הבנה, בעוד שדבר מכל אלה אינו נכון. הדימוי הנמוך יכול להוביל לדחייה עצמית, הסתגרות והתרחקות גדולה יותר מן החברה.

בעיית קשב וריכוז מלווה פעמים רבות בתחושת בדידות והרגשה ש"אף אחד לא מבין אותי" וכתוצאה מכך עלולה להתדרדר לדיכאון.

הפרעות קשב וריכוז ילדים

הפרעות קשב וריכוז בגיל הרך

הפרעות קשב וריכוז בגיל הרך עלולות לגרום להורים תסכול גדול וחוסר הבנה של הקשיים, והבעיה גדולה במיוחד מכיוון שלרוב הפרעות קשב וריכוז אצל ילד בן שנתיים למשל עדיין אינן מאובחנות.

פעמים רבות תסמיני קשב וריכוז מופיעים כבר בגיל הינקות, בביטויים אשר מקשים על ההורים להתנהל עם התינוק, כגון חוסר שקט, קשיי שינה, מזג עצבני וקושי להסתגל לשינויים. גם קושי מוטורי ובעיות בוויסות החושי נמצאים בשכיחות גבוהה יותר אשר ילדים עם הפרעת קשב וריכוז.

למעשה ע"פ הנתונים קיימת חפיפה רבה בין הפרעת ויסות לבין הפרעת קשב וריכוז.

התמודדות עם ילד בן 3 עם קשב וריכוז יכולה לכלול סירוב לגעת בחומרים חדשים, פחדים מרובים, קשיי הירדמות בלילה ולאחר מכן שנת לילה לא רציפה.

עובדה זו הינה מקור לקושי ותסכול גדול אצל ההורים אשר מצפים – וכנראה גם מכירים מילדיהם הגדולים יותר – שהתינוק יתחיל לישון רצוף סביב גיל שנה שנתיים, אבל מוצאים את עצמם עם ילד בן 3 שמתעורר מספר פעמים בלילה.

חוסר האיזון הכימי ורגישות יתר שמלווה את הפרעת הקשב והריכוז בשכיחות גבוהה, גורמים לילד להתעורר מכל רחש קל, וכך מספר פעמים בלילה.

אצל ילדים קטנים עם הפרעת קשב וריכוז, שכיח למצוא קושי בקשב להוראות אשר הם מקבלים, ופעמים רבות ההורים סבורים שמדובר בבעיית שמיעה.

אבל אם בדיקת שמיעה נמצאה תקינה, ייתכן שמדובר פשוט ברמת מוסחות גבוהה המאפיינת בעיית קשב.

ילדים עם קשב וריכוז מתקשים לעתים בהסתגלות למצבים או מקומות חדשים.

כך ניתן למצוא ילד בן 5 עם הפרעת קשב וריכוז אשר יסרב להישאר לבד בימי הולדת בעוד שחבריו עושים זאת ללא קושי, או ילד בן 6 עם בעיית קשב וריכוז אשר יתקשה להסתגל לכיתה א' ולעתים יגיב באופן שאינו מותאם לגיל.

ילדים עם הפרעת קשב וריכוז המלווה בהיפראקטיביות נוטים לעתים לכעסים והתפרצויות זעם, באופן שאינו פרופורציונלי או הולם את האירועים, וכתוצאה מכך הם חווים תגובות שליליות מהמשפחה ומהסביבה.

הפרעות קשב וריכוז ילדים

למה חשוב לטפל בהפרעות קשב וריכוז?

הפרעת קשב וריכוז איננה בעיה ממוקדת אשר מקשה על הילד להתרכז בלימודים ולא יותר.

כמפורט לעיל התמודדות עם ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז כוללת היבטים רבים ומגוונים ויש לה משמעויות במגוון תחומים תפקודיים ורגשיים של החיים.

ידוע כיום כי הקושי התפקודי המלווה הפרעת קשב ומוביל להימנעויות, עלול לגרור התפתחות הפרעות פסיכיאטריות שונות כגון דיכאון.

הזנחה של הבעיה והעדר אבחון יתרמו להופעת מעגל רשע של קושי תפקודי – דימוי עצמי ירוד – קושי תפקודי גדול יותר וריחוק חברתי.

בישראל אבחון בעיית קשב וריכוז נעשה בידי נוירולוג ילדים, פסיכיאטר ילדים ונוער או רופא ילדים המומחה בהתפתחות הילד.

ככל שהאבחון ייעשה מוקדם יותר כך יהיה קל יותר להתמודד עם המצב ולמצוא לו פתרונות מתאימים.

פעמים רבות אבחון בעיית קשב וריכוז מלווה בתחושת הקלה הן של הילדים והן של ההורים, בכך שנמצא "שם לבעיה" ובעקבות זאת גם אפשרויות טיפול.

איך מטפלים בבעיית קשב וריכוז?

הטיפול בילדים עם הפרעות קשב וריכוז צריך להיבנות כתוכנית מקיפה הכוללת גם התייחסות לאורח חיים, פעילות ספורטיבית, איזון שינה ותזונה בריאה.

קיים טיפול תרופתי רחב להפרעות קשב וריכוז, אבל תופעות הלוואי הרבות שלו ויעילותו הסלקטיבית גורמת לאנשים רבים לחפש טיפול טבעי בבעיות קשב וריכוז.

חשוב לדעת שניתן לטפל בהפרעת קשב וריכוז ללא ריטלין, בשיטה פשוטה ומוכחת מדעית הנקראת נוירופידבק. במסגרת שיטה זו לומד הילד לשלוט בפעילות המוחית, לנווט אותה, לחזק פעילות רצויה ולהימנע מפעילות שאינה רצויה.

הטיפול בטכנולוגיית נוירופידבק איננו פולשני, לא מערב תרופות, בטיחותי ומוכח מחקרית מזה שנים רבות. יתרה מכך, טיפול נוירופידבק בבעיית קשב וריכוז מתאפשר גם מרחוק. הודות לטכנולוגיה מתקדמת יכול המטופל לבצע את האימון בבית, או אפילו במהלך חופשה.

אצלנו במכון א"מ הדרך קיים ניסיון רב שנים בטיפול בקשב וריכוז ללא תרופות, עם הצלחה מוכחת לאורך שנים גם לאחר תום הטיפול. אנחנו יודעים עד כמה התמודדות עם ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז יכולה להיות מאתגרת ומתסכלת, ומספקים מעטפת תמיכה רב תחומית לילדים ולהורים, בדרך לחיים טובים ושמחים יותר. אל תהססו, זה יכול להיות צעד משנה חיים.

מירב שקד טולידאנו

עובדת סוציאלית קלינית M.S.W. מטפלת מזה שנים רבות בילדים ומבוגרים, עם הפרעת קשב וריכוז ADHD\ADD, הפרעות חרדה וקשיים אישיים. מדריכת הורים ואנשי מקצוע ומנחת קבוצות, בעלת ניסיון רב בשירותי הרווחה ובריאות הנפש. מטפלת מוסמכת בטכנולוגיית "נוירופידבק".

כתיבת תגובה