תסמונת טורט וטיפול בטיקים

תסמונת טורט וטיקים

מה היא תסמונת טורט

ילדים רבים מתמודדים עם טיקים בעלי אופי כזה או אחר ובחומרה משתנה. עם זאת, תסמונת טורט היא מהנדירות ביותר בקבוצת הפרעות זו. על אף נדירות התופעה, היא זכתה ללא מעט חשיפה בתרבות הפופולרית בשנים האחרונות. על אף עובדה זו ועל אף מאפייניה הייחודיים, הסובלים מתסמונת טורט מתקשים מאוד בניהול חייהם עם התסמינים.

מהם המאפיינים של הפרעת טיקים?

הפרעת טיקים מתאפיינת בהפקת קולות חדים ומקוטעים ובתנועות קופצניות המופיעים באקראי. מקור קולות ותנועות אלו הוא נוירולוגי והם מכונים גם "טיקים". את הטיקים אנחנו מחלקים למספר קבוצות עיקריות. טיקים תנועתיים מוטוריים עשויים להיות תנועות קופצניות באזור הצוואר או הכתפיים, מצמוץ בעיניים, עווית בפנים, טיקים בגבה ועוד. קבוצה אחרת היא טיקים קוליים (ווקאליים), הכוללת הפקה בלתי רצונית ופתאומית של קולות: אנקות, נהמות, שיעול טורדני, כחכוח בגרון ושלל צלילים ותנועות אחרים.

את הטיקים נהוג בהמשך לכך לחלק לפשוטים לעומת מורכבים. טיקים פשוטים יהיו קצרים מאוד ויערבו איבר או קבוצת שרירים אחת. טיקים מורכבים, לעומת זאת, יערבו יותר מאיבר או מקבוצת שרירים ויהיו מעט ממושכים יותר. לעיתים, טיקים אלו יבטאו דפוסים של התנהגות: הזזת חפצים, קללות, חזרה על מילים ועוד.

מהם הקשיים הנלווים להפרעת טיקים?

הטיקים עלולים לפגוע בתפקוד השוטף של הילדים, למרות שהם קצרי מועד במהותם. ייתכן מצב בו הילד, שגם כך עומד מול התמודדויות שאינן פשוטות בשנים אלו, יחווה ירידה בביטחון העצמי, קשיים חברתיים או אפילו הצקות של הסביבה בעקבות הטיקים. הטיקים עלולים לפגוע בהתנהלות הילדים והמבוגרים במישורים השונים של החיים, דוגמת לימודים או עבודה (בשלב מאוחר יותר). 

האם מדובר בתופעה נפוצה?

בהחלט! על פי ההערכות, טיקים מופיעים במידה כזו או אחרת בקרב כרבע מהילדים בגיל בית הספר. אצל רובם מדובר יהיה בטיקים די פשוטים, בתדירות שאינה גבוהה מדי, מה שלא בהכרח יפגע בצורה משמעותית בתפקוד שלהם.

מהן הסיבות להופעת טיקים? והאם הפרעת טיקים ותסמונת טורט הן תורשתיות?

טיקים מופיעים פעמים רבות באופן טבעי, בגילים מוקדמים. אולם, אם הם מרובים, מפריעים מאוד לשגרת החיים של האדם החווה אותם או לא חולפים עם הזמן, ייתכן מאוד שמדובר במצב של הפרעת טיקים או אפילו תסמונת טורט.

יש לציין שהגורמים הספציפיים להופעת טיקים אינם ידועים באופן מלא. ההנחה המקובלת היא שמדובר בשילוב בין גורמים סביבתיים, גורמים תורשתיים-גנטיים (אנשים שבמשפחה שלהם יש היסטוריה של טיקים או תסמונת טורט נמצאים על פי הנתונים בסיכון מוגבר לסבול אף הם מההפרעות) ובעיות מובנות יותר, דוגמת חוסר איזון ברמות הדופמין במוח. 

האם יש הבדל בין בנים לבנות?

על פי ההערכות והנתונים הקיימים, שכיחות טיקים ותסמונת טורט גבוהה באופן משמעותי אצל בנים לעומת בנות. היחס המוערך הוא 1:4, כלומר, על כל ארבעה בנים החווים הפרעת טיקים יש בת אחת עם אותה הבעיה. 

האם יש לילד תחושה לפני הופעת הטיקים?

טיקים, מעצם ההגדרה שלהם, נוטים להיות פתאומיים ובלתי צפויים. עם זאת, הילד החווה את הטיקים צפוי להרגיש מעין דחף רגעי ובהול לבצע את הפעולה. לאחריה הוא יחוש בדרך כלל הקלה.

האם מצב נפשי זה או אחר יכול להחמיר או להקל?

בהחלט עשוי להיות קשר בין מצבו של האדם, במישור הנפשי או הרגשי, לבין תסמיני הטיקים אצלו.  ישנם גורמים שעלולים להחמיר הפרעת טיקים או להגביר את תדירותם, ביניהם לחץ נפשי וסטרס, חרדות, כעסים, עייפות ועוד. הקפדה על אורח חיים רגוע, מאוזן ושליו ככל שניתן, לכן, עשויה לשפר משמעותית את המצב.

מתי תיחשב תופעת טיקים כתסמונת טורט?

  • על הטיקים להופיע במשך שנה לפחות ולכלול הן תנועות והן קולות, גם אם לא באותו הזמן.
  • על הטיקים להופיע לפני מלוא 18 למטופל.
  • על הטיקים להופיע באופן עקבי ומתמשך, מספר פעמים ביום וכמעט מדי יום ביומו. תופעת טיקים בה תהיה הפוגה של הטיקים למשך מעל 3 חודשים, לא תיחשב כתסמונת טורט.
  • אין תחלואה נלווית שעשויה להוות גורם לטיקים כמו טיפול תרופתי או הפרעות נוירולוגיות אחרות.

הטיקים לרוב מתגברים כתוצאה ממתחים נפשיים כמו תשישות, חרדה או התרגשות. עם זאת, באופן מפתיע דווקא תחומי פעילות הדורשים ריכוז רב או יכולות קשה, עשויות להשקיט את הטיקים. ילדים רבים מפגינים הפחתה בטיקים בעת עיסוק בפעילויות למידה, למשל.

האם יש בדיקה לאבחון תסמונת טורט?

למרות שהידע בנושא הטיקים התרחב משמעותית במהלך השנים, וחרף העובדה שהרפואה הקיימת מתקדמת יותר מאי פעם, אין כיום בנמצא בדיקה שתספק תשובה חד משמעית לשאלה האם ילד או מבוגר סובלים מתסמונת טורט. חלק מרכזי מאוד באבחנה הוא תשאול המטופל ובני משפחתו, במטרה לראות את דפוסי הטיקים המופיעים, סוגיהם, התדירות, נסיבות ההופעה וכן הלאה. בנוסף נהוג לסקור את ההיסטוריה הרפואית של הילד או בני המשפחה שלו, בעיקר ההורים והסבים. 

באמצעות בדיקת QEEG אנו מאתרים את הפעילות הבלתי תקינה במוח המעידה על ייצור טיקים. כאשר אנו מטפלים  בטיקים על ידי טכנולוגיית נוירופידבק אנו מאמנים את המוח לשנות את פעילותו באזור ובתדר המייצרים טיקים וכך בהדרגה נפסק ייצור הטיקים עד לעצירתם המוחלטת.

אם מבוצעות בדיקות כלליות, למשל בדיקות דם או הדמיות למיניהן, המטרה לרוב תהיה לבחון האם ייתכן שגורמים אחרים עלולים להסביר את התסמינים ולא בהכרח הפרעת טיקים או תסמונת טורט. 

טיקים אצל ילדים

הטיקים אצל ילדים מתחילים בדרך כלל כשהוא בגיל 5 עד 10. לעתים קרובות הם מתחילים עם טיק באזור הראש או הצוואר. עשויים לבוא טיקים אחרים. התנועות והצלילים עשויים להשתנות עם הזמן. יש טיקים שחולפים אחרי כמה חודשים.