מה היא תסמונת טורט
תסמונת טורט מאופיינת בתנועות ובקולות קצרים החוזרים על עצמם באופן לא קבוע, ומוגדרים כטיקים. הטיקים המוטוריים האופייניים לטורט כוללים מצמוץ, תנועות של הלסת, הצוואר, הכתף או אחת הגפיים, והטיקים הקוליים האופייניים הם תנועות רחרוח, קולות כחכוח ונהימות.
התסמונת נמצאת על ספקטרום רחב של הפרעות טיקים בעלות עוצמה ותדירות שונות. הפרעות טיקים שונות מופיעות בקרב 5% מאוכלוסיית הילדים, בעוד תסמונת טורט נדירה הרבה יותר.
תופעת הטיקים מאובחנת כתסמונת טורט בתנאים הבאים:
• הופעת טיקים לפני גיל 18.
• הופעת טיקים במשך שנה לפחות, הכוללים הן תנועות גוף (טיקים מוטוריים) והן קולות או מילים (טיקים קוליים), אך לא בהכרח בו זמנית.
• הופעת טיקים מספר פעמים ביום (לרוב בסדרות), כמעט כל יום. משך התקופה הארוך ביותר ללא טיקים הוא פחות משלושה חודשים.
• הטיקים לא מופיעים כתוצאה מגורם ידוע אחר, כמו פרכוסים או תרופות מעוררות.
הופעת הטיקים מושפעת ממספר גורמים הכוללים לחץ פסיכו סוציאלי בחיי היומיום, חרדה, התרגשות ועייפות. דווקא פעילויות הדורשות קשב ושליטה מוטורית עדינה, כמו קריאה בקול, נגינה, ועיסוק בספורט, מעלימות לעתים את הטיקים באופן זמני.
פעמים רבות אנו עדים להופעת טיקים בזמן נטילת תרופה מסוג ריטלין. בחלק מהמקרים הפסקת התרופה תביא להפסקת הטיקים באופן הדרגתי ובחלק מהמקרים הטיקים יימשכו לאחר הפסקת התרופה.
טיקים אצל ילדים
הטיקים אצל ילדים מתחילים בדרך כלל כשהוא בגיל 5 עד 10. לעתים קרובות הם מתחילים עם טיק באזור הראש או הצוואר. עשויים לבוא טיקים אחרים. התנועות והצלילים עשויים להשתנות עם הזמן. יש טיקים שחולפים אחרי כמה חודשים. לפעמים לאדם יהיו 1 או 2 טיקים במשך שנים רבות. ילדים הסובלים מתסמונת טורט סובלים בדרך כלל מהתסמינים הגרועים ביותר שלהם בגילאי 9 עד 13. לאחר זמן זה הטיקים עשויים לדעוך בעוצמתם או להיעלם לחלוטין. פחות ממחצית מהאנשים הסובלים מתסמונת טורט בילדותם סובלים מטיקים מתונים עד חמורים כמבוגרים.
אבחון תסמונת טורט וטיפול בטיקים
באמצעות בדיקת QEEG אנו מאתרים את הפעילות הבלתי תקינה במוח המעידה על ייצור טיקים ועל ידי טכנולוגיית נוירופידבק אנו מאמנים את המוח לשנות את פעילותו וכך בהדרגה נפסק ייצור הטיקים עד לעצירתם המוחלטת.