תוכן העניינים
מה זה הספקטרום האוטיסטי
הספקטרום האוטיסטי (באנגלית: Autism Spectrum Disorders או ASD), המוכר גם כקשת האוטיסטית, הרצף האוטיסטי, או בשם המקוצר אוטיזם, הינו למעשה רצף של תסמונות אשר להן מכנה משותף.
כלל התסמונות קרויות בשפה המקצועית גם הפרעה התפתחותית נרחבת (באנגלית: Pervasive Developmental Disorder או PDD).
כיום נהוג להתייחס אל הלקויות ברצף האוטיסטי כאל שילוב של לקויות קוגניטיביות (לקויות בתהליכי חשיבה מורכבים ומודעים) ותפישתיות (תהליכי עיבוד מידע חושי ראשוניים) , עם בעיה התפתחותית ורגרסיה תפקודית (במקרים קיצוניים יכולה להיות בעיה התפתחותית לחלוטין או רגרסיבית לחלוטין). לכל הלקויות האלו משייכים גורם גנטי מרכזי, אולם ישנו קושי רב לאתרו.
התנהגות אוטיסטית אופיינית הינה התנהגות חזרתית (אמירת אותו משפט שוב ושוב, נפנופי ידיים חוזרים או נדנוד חוזר של הגוף), ותחומי עניין מוגבלים. אצל רוב האנשים המשוייכים לרצף האוטיסטי נראה גם סימפטומים של הפרעות תנועה ושל הפרעות בויסות החושי.
אנו יודעים כי אצל אוטיסטים בדרגות שונות קיימות תבניות מוחיות לא תקינות שונות המשקפות את הבעיה הבסיסית של ההפרעה: פעילות חשמלית לא תקינה באזור מסוים במח, וכמו כן בעיות בקישוריות – קשרים לא תקינים בין אזורי מח שונים.
הקשיים מהם יסבול האדם יהיו בהתאם לתחום האחריות של אזורי המח הפגועים. לדוגמא, פגיעה במערכת עצבית הקרויה "מערכת עצבי המראה", גורמת לחלק מהביטויים של חוסר היכולת לאמפתיה ולזיהוי רגשות אדם אחר.
תופעה נוספת שכיחה היא עודף גלי ביתא באזורים מרכזיים קדמיים, האחראים בין השאר לנטיית אנשים הנמצאים על הרצף האוטיסטי לבצע התנהגויות בצורה חוזרת ומקובעת.
טיפול בספקטרום האוטיסטי
אנו במכון עדים לשיפורים משמעותיים במהלך טיפול בנוירופידבק הכוללים שיפור ביכולת התקשורתית הן ברמה הוורבלית והן ברמה החברתית, הפחתת הנוקשות והחזרתיות, ירידה בכמות התפרצויות הזעם ועלייה ביכולות הקוגנטיביות.