נוירופידבק לטיפול בחרדה

טיפול בחרדות

מהי למעשה חרדה?

חרדה היא הפרעה שכיחה בעלת ביטויים רגשיים וגופניים גם יחד. ההפרעה מאופיינת במצב של אי שקט הנובעים ממחשבות טורדניות ומתחים מפני סכנות שעשויות להיות רציונליות או אי רציונליות, במודע או שלא במודע.

האדם החרד יחוש מוצף מול נסיבות אלו וירגיש חסר כל כוחות להתמודד עמם.

על אף שלפחד שגרתי ולחרדה ישנם מאפיינים משותפים רבים, הם מובחנים זה מזה. ההבדל העיקרי הוא במקור התחושות הללו. בעוד שפחד מתעורר עקב גירוי ממשי שניתן להצביע עליו באופן ישיר, החרדה לרוב נובעת מרגש פנימי שלא תמיד ניתן לזהותו בבירור וברוב המקרים, האדם לא יוכל להצביע על הגירוי החיצוני שעורר את תגובת השרשרת המייצרת את החרדה.

במובנים רבים, החרדה היא תגובה נורמלית וראויה למצבי מתח. יתרה מכך, התופעות הפיזיות שאנו חווים בזמן פחד וחרדה הן חיוניות להישרדות האדם.

במקרה בו נימצא בסכנה ממשית, שטף האדרנלין המציף אותנו יאפשר לנו להימלט במהירות או ייתן לנו כוח יוצא דופן להתגונן. פרויד כינה מצב זה "חרדת סיגנל" – התרעה שמשחרר הגוף כדי להגיב ביעילות לאיומים מידיים. עם זאת, כאשר תחושת החרדה מציפה את האדם מבלי שקיים איום ממשי וברמות גבוהות, הדבר עשוי להתפתח בהמשך להפרעת חרדה.

עוד הבדל המבחין בין פחד בריא ובין חרדה הוא כי הפחד יעלה לרוב באופן מידי, מאחר והגירוי יופיע בהפתעה. עם זאת, החרדה לרוב תתעורר אל מול גירוי צפוי. כלומר, הפחד מתעורר עקב גירוי בהווה והחרדה עקב גירוי בעתיד. כלומר, בעוד שהפחד נועד כדי להתמודד עם האיום על ידי מאבק  או הימלטות ממנו, החרדה תתאפיין בתחושה מקפיאה מפני גורל ידוע מראש ובלתי ניתן לשינוי.

מתי חרדה מצריכה טיפול?

כאשר אנו מתמודדים עם חרדה, חשוב להבין מתי יש צורך בטיפול מקצועי.

טיפול נדרש כאשר החרדה משפיעה באופן משמעותי על איכות החיים היומיומית
סימנים שמצביעים על צורך בטיפול כוללים חוויות של דאגה קיצונית שאינה נשלטת, פחדים לא מוצדקים, חרדת ביצוע, וקשיים בשינה.
כמו כן, אם חווים תסמינים פיזיים כמו דפיקות לב מואצות, נשימה קצרה, או כאבי ראש, זה יכול להיות סימן לחרדה.
חשוב לדעת שטיפול בחרדה יכול לכלול שיחות טיפוליות, טיפול תרופתי, טכניקות רגיעה, ותמיכה רגשית.
לכל אדם יש דרך טיפול שונה וייחודית, ולכן חשוב לפנות לאבחון כדי לקבל את הטיפול הנכון והמתאים ביותר.

סוגי חרדות

  • חרדה מצבית: "חרדת מבחנים/ חרדת בחינות" אשר מופיע בעוצמה שונה אצל אנשים שונים.
  • חרדה כללית: מאופיינת בדאגה כרונית וממושכת ללא סיבה ברורה.
  • חרדת ביצוע: חווית פחד מוגבר לקראת או במהלך ביצוע משימות או הופעות בפומבי.
  • פוביות ספציפיות: פחד חזק ולא רציונלי מחפץ, מצב או פעילות מסוימת.
  • חרדת חברתית: פחד עז ממצבים חברתיים או הערכה חברתית.
  • הפרעת חרדת נפרדות: נפוצה בילדים, כאשר יש חרדה קיצונית מהפרדה מהורים או מאנשים קרובים אחרים.
  • הפרעת חרדה פוסט-טראומטית (PTSD): מתרחשת לאחר חוויה טראומטית, עם זיכרונות, חלומות ורגשות הקשורים לאירוע.

הסובלים מהפרעת חרדה סובלים במקרים רבים גם מקושי להתרכז בלמודים מכיוון שמוחם טרוד בגורם המפחיד. פעמים רבות ניתנת אבחנה שגויה של הפרעת קשב וריכוז מכיוון שהביטויים הקליניים דומים.

ישנם מקרים בהם התחלואה היא כפולה והאדם סובל הן מחרדה והן מהפרעת קשב וריכוז.

תמיכה סביבתית וחברתית

תמיכה סביבתית וחברתית היא חיונית בטיפול בחרדה. הסביבה החברתית, כולל משפחה וחברים, יכולה לספק רשת בטחון, תמיכה רגשית והבנה. השיח עם אנשים קרובים על חוויות וחששות יכול להקל על התחושות הקשות ולעודד שיתוף והתמודדות יעילה יותר עם החרדה.

טיפול בחרדה ודיכאון

כלים לניהול חרדה בחיים היומיומיים

כלים לניהול חרדה כוללים טכניקות נשימה, מיינדפולנס, ויומן רגשי. טכניקות נשימה עוזרות להפחית תחושת חרדה באופן מיידי. מיינדפולנס מעודד נוכחות ברגע הנוכחי ומפחית דאגות לגבי העתיד או העבר. יומן רגשי מאפשר פלט עבור רגשות ומחשבות ומסייע בהתמודדות, לשפר את הרווחה הפיזית והנפשית, ולחזק את היכולת להתמודד עם לחצים.

תרופה טבעית לחרדה

תוספי תזונה כמו אומגה 3, מגנזיום וויטמין B יכולים להיות מועילים בהפחתת תחושות חרדה. טיפולים הוליסטיים אחרים כוללים ארומתרפיה ורפלקסולוגיה. חשוב להדגיש שיש להתייעץ עם מומחה בטרם השימוש בתוספים או בטיפולים אלו.

 

ישנם מגוון דרכים לטפל בחרדה, החל מטיפול פסיכולוגי ועד לטיפול תרופתי. כמו כן, ישנה גם האופציה של טיפול בחרדה באמצעות דיקור סיני.

חרדה חברתית – מהי?

חרדה חברתית, או פוביה חברתית, היא הפרעת חרדה נפוצה המתאפיינת בפחד עז מאינטראקציות חברתיות. אנשים הסובלים מחרדה חברתית חשים דאגה חמורה מלהיות במצבים חברתיים, וחווים תסמינים פיזיים ורגשיים קשים כמו הזעה, רעד, סחרחורת, בחילות, קצב לב מוגבר ופחד משיפוט.

החרדה עלולה להופיע במגוון סיטואציות חברתיות, כמו דיבור מול קהל, פגישה עם אנשים חדשים, השתתפות באירועים חברתיים, אכילה בציבור או שימוש בשירותים ציבוריים. כתוצאה מהחרדה, אנשים עלולים להימנע מאינטראקציות חברתיות, מה שעלול לפגוע משמעותית באיכות חייהם, בתפקודם החברתי, בלימודים ובעבודה.

הגורמים לחרדה חברתית אינם ידועים באופן מלא, אך ייתכן שהם קשורים לגנטיקה, גורמים סביבתיים וחוויות ילדות. טיפול בחרדה חברתית יעיל מאוד ויכול להיעשות באמצעות טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי או שילוב של שניהם. טיפול פסיכולוגי, כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), מסייע לאנשים הסובלים מחרדה חברתית לזהות ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים, ולפתח מיומנויות חברתיות חדשות.

עם טיפול מתאים, אנשים הסובלים מחרדה חברתית יכולים להתגבר על הפחד ולנהל חיים חברתיים מלאים ומשמעותיים.

טיפול בחרדה חברתית – טיפול באמצעות נוירופידבק

אבחון מדוייק על ידי בדיקת QEEG מאפשר טיפול בחרדות והבנה מלאה של מהות הקושי ומכאן גם בניית תוכנית טיפולית מותאמת אישית המביאה לשעורי הצלחה גבוהים ביותר.

המטופל בשיטת נוירופידבק מקבל מענה ספציפי וממוקד לקושי ממנו סובל ולאחר מספר לא רב של מפגשים חש הקלה משמעותית ברמות החרדה ובביטוייה הגופניים.

נוירופידבק היא שיטת טיפול מודרנית המאפשרת למטופל ללמוד את מוחו כיצד לפעול באופן אופטימלי. השיטה מבוססת על מדידת פעילות גלי המוח של המטופל באמצעות אלקטרודות המוצמדות לראשו, והצגת המידע למטופל בצורה חווייתית, למשל באמצעות משחק וידאו או מוזיקה. המטופל לומד לזהות תבניות פעילות מוחיות שונות, ולווסת אותן באמצעות מחשבה או פעולה.

מחקרים מראים כי טיפול בחרדות באמצעות נוירופידבק יכול להיות יעיל במיוחד. בסקירה של מחקרים שפורסמה בשנת 2018, נמצא כי 87% מהמטופלים הסובלים מהפרעת חרדה כללית דיווחו על שיפור בסימפטומים לאחר טיפול בנוירופידבק.

מירב שקד טולידאנו – מטפלת מוסמכת בטכנולוגיית "נוירופידבק".

 

עובדת סוציאלית קלינית M.S.W. מטפלת מזה שנים רבות בילדים ומבוגרים, עם הפרעת קשב וריכוז ADHD\ADD, הפרעות חרדה וקשיים אישיים.
מדריכת הורים ואנשי מקצוע ומנחת קבוצות, בעלת ניסיון רב בשירותי הרווחה ובריאות הנפש.
בעלת תואר ראשון B.A ושני M.A בעבודה סוציאלית מטעם אוניברסיטת בר אילן

בעלת תואר ראשון B.A בקרימינולוגיה וחינוך לא פורמלי מטעם מאוניברסיטת בר אילן